Een huwelijk, een geboorte, een communie: bij elke officiële gelegenheid horen ongeschreven regels. Sommige daarvan zijn geworteld in traditie, andere zijn praktische afspraken om je het leven makkelijker te maken. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over drukwerk en etiquette.
1. Het verzendmoment
Volgens de etiquette verstuur je huwelijksuitnodigingen 6 tot 8 weken voor je geplande trouwdatum. Om zo veel mogelijk mensen de kans te geven om aanwezig te zijn, kan je best ook een save the date uitsturen. Daarop vermeld je alleen de datum en het bericht dat je gaat trouwen. Je save the dates doe je op de post van zodra de datum bekend is: van een jaar op voorhand tot 4 maanden vooraf. Bedankjes stuur je 4 tot 6 weken na het huwelijk. Bij een geboorte verzend je de geboortekaartjes in de week na de bevalling en een bedankje na 3 maanden.
Tip: laat ook ineens je menukaarten, naamkaartjes voor de tafelschikking en bedankjes ontwerpen in dezelfde stijl!
2. De juiste aanspreking
Twijfel jij ook over de juiste adressering bij het schrijven van de enveloppen? Het advies dat je hierover krijgt kan nogal tegenstrijdig zijn. Vroeger waren aansprekingen als ‘de heer en mevrouw Janssens’ gebruikelijk. In die tijd nam de vrouw de achternaam van haar echtgenoot aan na het huwelijk. Tegenwoordig behouden vrouwen meestal hun eigen achternaam en bestaan koppels ook niet meer altijd uit een man en een vrouw. De etiquette rond aansprekingen is dus veel vrijer geworden, waarbij je mag kiezen uit onderstaande mogelijkheden:
- Formeel, bij mensen die je niet goed kent: Mevrouw Janssens en de heer Peters.
- Informeel, voor je vrienden: An Janssens en Jef Peters
- Als je de naam van de partner niet kent: Mevrouw Janssens en partner
- Als je het hele gezin aanspreekt: Familie Janssens – Peters
Opgelet: in Nederland gelden andere regels!
Tip: Volgens de etiquette schrijf je de enveloppen met de hand. Schrijf er elke dag een paar: zo krijg je geen kramp en is elk adres even mooi geschreven!
3. Wat zet je op een trouwuitnodiging?
Op een trouwuitnodiging vermeld je zeker jullie namen, de datum van het huwelijk, de locatie en het tijdstip waarop gasten verwacht worden. Vergeet ook niet te vertellen hoe genodigden hun aanwezigheid kunnen bevestigen: telefonisch, per mail of via een bepaalde website of app. Optioneel kan je ook de namen van jullie ouders vermelden, de dresscode en een cadeautip zoals: ‘Wij sparen voor een keuken”.
Tip: Is niet iedereen uitgenodigd voor het avondfeest? Zet de informatie over het avondfeest dan op aparte kaartjes die je bij bepaalde personen mee in de envelop kan stoppen. Zo hoef je geen verschillende versies van je uitnodiging te laten drukken.
4. Welke tekst zet je op een save the date?
Op een save the date zet je jullie namen en de datum van het geplande huwelijk. De locatie en dagindeling hoef je dan nog niet te weten. Zo kunnen de genodigden alvast verlof aanvragen of de datum vrijhouden in hun agenda. Zinnen als “We hebben je er graag bij!” doen het ook goed. Tip: een save the date hoeft trouwens niet altijd een kaartje te zijn! Je kan bepaalde mensen verrassen met een uniek geschenkje waarop de boodschap gedrukt staat. We schreven er onlangs een artikel over.
5. Wat hoort er op een geboortekaartje?
Op de voorkant van een geboortekaartje zet je de voornaam van de pasgeborene en eventueel de geboortedatum, al dan niet versierd met een afbeelding of symbooltje. Aan de achterkant zet je de naam, de geboortedatum, het geboorteuur, de lengte en het gewicht van de baby. Vermeld ook de ouders, peter en meter en eventueel broer of zus. Je kan een cadeautip meegeven, zoals een rekeningnummer of geboortelijst. En een leuk gedichtje mag natuurlijk ook!
Tip: Maak duidelijk of, wanneer en waar mensen op bezoek mogen komen. Geef je een babyborrel? Dan kan je die uitnodiging als een apart kaartje toevoegen.
6. Wat zet je op een communiekaartje?
Bij een communiefeest of lentefeest geldt er niet al te veel etiquette. Een communiekaartje bestaat meestal uit een foto van het feestvarken of een leuke tekening. Aan de binnenkant laat je drukken op welke dag het feest plaatsvindt en op welke locatie de genodigden verwacht worden. Vergeet ook niet te vermelden om hoe laat de festiviteiten beginnen (en eventueel eindigen). Je kan ook een cadeautip vermelden, zoals: “Cadeautip: BE00 0000 0000 – Jelle spaart voor een Playstation.”
Wij ontwerpen jouw drukwerk (ook volgens de etiquette 😉)
Het kiezen van kleuren, lettertypes, papiersoort en ontwerp, het opmaken van een planning: voor jou klinkt het misschien als een organisatorische nachtmerrie, maar wij doen niets liever! Daarom zijn wij de ideale partner voor jouw drukwerk, geschenken en geboortesuiker. We zorgen voor het ontwerp, het drukken en het opvolgen van de levering. En natuurlijk houden we rekening met alle regels van de etiquette. Kom eens langs in onze winkel in Hove of stuur ons een mailtje. We maken voor jou het drukwerk van je dromen.